Lifestyle, Imago en Voedingscoach

Sonja Looman



De After Lunch Dip

26-03-2013 14:28

 

Bijna iedereen kent het wel: vanaf een uurtje of elf krijg je enorme trek en toch probeer je het uit te zingen tot aan de lunch. Je concentratie daalt en het enige waar je nog aan kunt denken is wat er vandaag voor lekkers in de kantine te krijgen is (of bij de bakker). Het gevolg is dat, wanneer je eindelijk kan lunchen, je veel teveel eet en daarna komt ie: de After Lunch Dip. Het liefst wil je nu eigenlijk even een dutje doen.

Ik heb het zelf ook meegemaakt en gezien bij collega’s. Het kan wel twee uur duren voordat je weer een beetje energie hebt om door te werken. Wat kun je doen? Een snack nemen om elf uur is een oplossing. Vermijd zoete snacks als candybars, mueslirepen en zogenaamde ‘gezonde’ granenkoeken want je After Lunch Dip wordt hierdoor alleen maar groter. Als je snelle suikers eet dan gaat je lichaam die meteen omzetten in glucose. Glucose wordt door de darmwand opgenomen in het bloed en je bloedsuiker spiegel stijgt daardoor sterk. Maar zodra de glucoseafgifte door de darmwand ophoudt daalt je bloedsuikerspiegel meteen weer en heb je daarna vaak weer behoefte aan suiker en zo wordt het wachten op de lunch nog moeilijker. Gevolg: nóg meer eten en een heftiger After Lunch Dip. Kies dus voor voedingsmiddelen met een laag glycemische index (de hoeveelheid snelle suiker en daarmee de snelheid waarmee glucose wordt opgenomen in je bloed) en die tegelijkertijd toch een voldaan gevoel geven zoals noten, avocado en gekookt ei. En zorg in ieder geval voor een stevig ontbijt met laag glycemische index (zie eerder blog ‘Een goed Begin’).

En dan de lunch zelf. Ik heb het vaak genoeg gezien; broodjes met vet en zoet beleg, een kroket, hamburger of gebakken ei erbij, en een zoet zuiveldrankje: After Lunch Dip gegarandeerd. Waarom? Brood bevat veel vezels en gluten en deze zijn moeilijk te verteren voor de mens. In ons natuurlijke dieet zitten weinig granen want het was een tijdrovend werk om ze te vinden, te oogsten en dan ook nog eens in het juiste seizoen. Sinds de landbouw zijn intrede deed eten we het hele jaar door grote hoeveelheden granen en dat kost ons lichaam erg veel energie. Eet dus liever geen granen (brood, crackers, meusli, etc.) tijdens de lunch.

Over zuivel ben ik nog minder te spreken dan over granen. Zuivel behoort namelijk helemaal niet tot ons natuurlijke dieet, we zijn pas koemelk gaan drinken en verwerken sinds de veeteelt. Het mag duidelijk zijn dat koemelk is bedoeld om een kalfje groot te brengen en dat deze moedermelk zeker niet bedoeld is voor mensen. Veel mensen hebben een koemelkallergie of lactose-intolerantie; dat is dus eigenlijk heel natuurlijk. Kijk ook naar de kinderen die altijd een snottebelletje hebben; zuivel irriteert bijvoorbeeld de slijmvliezen enorm. Wanneer je koemelk sterk gefermenteerd eet, zoals kaas, dan heeft je lichaam er relatief weinig moeite mee. Maar melk(drankjes), vla, yoghurt, mascarpone, ricotta, etc. kan je beter laten staan. De overheid doet ons geloven dat melk zo gezond is omdat er calcium inzit. Calcium zit ook in veel andere voedingsmiddelen en tot aan de intensieve veeteelt heeft de mensheid prima zonder melk gekund. De echte reden dat de overheid melk propageert is natuurlijk onze economie; wij produceren gigantische hoeveelheden zuivelproducten voor in ons eigen land en voor de export.

Geen granen en geen zuivel, wat eet je dan als lunch? Een salade! Ik hoor menigeen al denken: ‘daar heb ik echt niet genoeg aan’. Dat dacht ik ook, totdat ik het ging proberen. Je eet natuurlijk niet alleen een paar blaadjes sla. Meng verschillende soorten sla en voeg toe waar je zin in hebt en wat je lekker vindt aan komkommer, avocado, tomaat, paprika, tuinkers, etc. En voor de extra vulling bijvoorbeeld: noten en zaden, gekookt ei, gerookte zalm, paling, garnaaltjes, plakjes rosbief, serranoham of kipfilet. Je kunt iedere dag lekker variëren en zo wordt het nooit saai. Het fijne is dat je na een lunch met goede gevulde salade geen After Lunch Dip meer hebt en je hongergevoel blijft veel langer weg. Dit komt omdat je een lunch hebt gehad met een laag glycemische index en veel voedingsstoffen. Als ik lunch met een salade red ik het meestal prima tot aan het avondeten en dat is bij mij nooit voor zeven uur. In de winter maakt de salade bij mij ook wel eens plaats voor een stevige, zelfgemaakte soep als ik thuis lunch. Een salade kun je prima alvast thuis maken en meenemen naar je werk, zorg alleen dat je de dressing pas toevoegt als je gaat eten anders wordt je salade slap. Een avocado voeg ik ook pas op het laatst toe anders gaat hij zo verkleuren. Een goed afsluitbare bak houdt je salade lekker fris totdat je gaat lunchen. Probeer het gewoon eens een week. Eet smakelijk!