Veel mensen zoeken alternatieven voor tarwe omdat coeliakie (glutenintolerantie) steeds vaker voor komt dankzij de overconsumptie van tarwe. Mensen zijn er niet voor gemaakt om dagelijks tarwe te eten, laat staan de hoeveelheid die we tegenwoordig per dag naar binnen werken. Maar tarwe is toch heel gezond? Vanuit onze oervoeding gezien aten we slechts in het oogstseizoen de hoeveelheid tarwe of graan die we met de hand konden oogsten en dan alleen als je toevallig op een plek woonde waar dat groeide. Inmiddels eten we dagelijks grote hoeveelheden tarwe en is deze genetisch gemanipuleerd, wat de voedingswaarde niet ten goede is gekomen. De huidige tarwekorrel bevat weinig meer dan gluten en dat is nou juist helemaal niet gezond omdat de mens gluten moeilijk verteren kan. Tarwe kan daardoor kan allerlei darmproblemen veroorzaken. Daarnaast heeft tarwe een sterk stijgend effect op de bloedsuikerspiegel en is daarom niet geschikt voor mensen die daar gevoelig voor zijn. Er zijn gelukkig meer dan genoeg gezonde alternatieven voorhanden:
SPELT
Spelt (ook wel Farro of Dinkel genoemd) is een oergraan dat niet genetisch gemanipuleerd is. Spelt bevat in de korrel (meellichaam) ook gluten al is dit een beter verteerbare variant dan die van de glutenhoudende tarwe. Naast de gluten bevat spelt in de korrel ook nog vitaminen en mineralen zodat de voedingswaarde hoog is. Spelt is dus gezonder en beter verteerbaar dan tarwe.
Ook de graansoorten KHORASAN (KAMUT), EINKORN en EMMER hebben een ander soort, makkelijk verteerbare gluten en weinig invloed op de bloedsuikerspiegel.
Glutenvrije granen
QUINOA
Quinoa is een graansoort uit de Andes dat de laatste jaren erg populair geworden is in de westerse wereld. Het is een goede vervanger voor rijst vanwege eenzelfde bereiding tijdens het koken of voor couscous en bulgur vanwege de structuur en de smaak.
AMARANTH
Amaranth zijn kleine zaden en ze bevatten veel vitamine B en E, ijzer, magnesium, calcium, eiwitten en vezels. Ze kunnen gebruikt en gegeten worden als quinoa.
FONIO
Fonio zijn heel kleine zaden uit Afrika. Ze bevatten heel veel eiwitten en vezels. Fonio wordt gegeten als couscous of er wordt een voedzame pap van gemaakt. Helaas is fonio voor alsnog niet tot nauwelijks verkrijgbaar.
TEFF
Teff is een heel kleine graankorrel die erg rijk is aan calcium, ijzer, eiwitten en vezels. Teff bevat ook nog koper, fosfor en zink. Teff is als meel te koop en te gebruiken voor brood en gebak. Er is witte -, rode - en bruine Teff. De rode bevat de hoogste concentratie ijzer.
MILLET en SORGHUM (GIERST)
Beide granen vallen onder de verzamelnaam gierst en kunnen gegeten worden zoals quinoa, rijst en couscous. Ze bevatten ook veel vezels, vitaminen, mineralen en eiwitten.
RIJST
Rijst is ook glutenvrij en volkoren en wilde rijst bevatten meer voedingsstoffen dan witte rijst.